18 Ucapan Ulang Tahun Bahasa Melayu, Bagikan kepada Orang-orang Terdekat

Kumpulan ucapan ulang tahun dalam Bahasa Melayu yang bisa dibagikan untuk orang-orang berdarah Melayu atau pun orang-orang di negeri seberang.

Editor: -
Glints
Ucapan ulang tahun Bahasa Melayu. 

TRIBUNKALTARA.COM - Berikut ini kumpulan ucapan ulang tahun dalam Bahasa Melayu yang bisa dibagikan untuk orang-orang berdarah Melayu atau pun orang-orang di negeri seberang.

Bahasa Melayu umumnya digunakan di beberapa negara, seperti Indonesia, Malaysia, Brunei Darussalam, Singapura hingga Thailand.

Berikut ini ucapan selamat ulang tahun yang bisa dibagikan:

1. Selamat Hari Lahir! Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

2. Sanah Helwah! Semoga sentiasa di bawah lindungan rahmatNya, dikurniakan keberkatan Allah serta diluaskan pintu-pintu rezeki.

Baca juga: 17 Ucapan Ulang Tahun Bahasa Minang, Kirimkan ke Teman atau Saudara Asal Padang dan Sumatra

3. Sanah Helwah! Semoga dikurniakan iman yang sempurna, akhlak yang terpuji, pekerti yang mulia, umur yang bermanfaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan serta hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat.

4. Selamat Hari Lahir Untuk Saudaraku! Semoga memanfaatkan usia yang diberi oleh Allah SWT dengan kebaikan dan hikmah. Dan, semoga menjadi insan yang cemerlang dari segi imannya serta mendapat apa yang dihajati. Aamiin

5. Barakallah fi Umrik. Semoga dengan bertambah usiamu, maka semakin bertambah sempurna iman serta akhlakmu.

6. Sanah helwah buat rakanku Azman. Semoga sentiasa dalam rahmat Allah SWT, dicukupkan rezeki, diampunkan dosa dan bahagia bersama keluarga tersayang.. Aminn.

7. Barakallahu fii umrik anakku. Kekal jadi anak yang baik dan berbakti kepada ibu dan ayah. Dikaulah permata yang paling berharga untukku dunia dan akhirat.

8. Selamat ulang tahun puteraku! Semoga kuat hadapi dunia baru ini dengan penuh kejayaan dan kebaikan.

Baca juga: 8 Ucapan Ulang Tahun Bahasa Ngapak, Kirimkan ke Teman atau Saudara yang Bertambah Umur

9. Selamat Hari Kelahiran! Semoga sentiasa berada di bawah lindunganNya dan dikurniakan kesihatan, kesejahteraan serta taufik dan hidayat daripada Allah S.W.T.

10. Sanah Helwah Sakinah Mawaddah Barakah Warahmah! Semoga beroleh ketenangan, kasih sayang, keberkatan dan belas kasihan.

11. Sanah helwah buat wanita istimewa yang Allah SWT kurniakan buat saya sebagai ibu mertua yang amat dikasihi. Beruntungnya saya dikurniakan ibu mertua yang hatinya sentiasa penuh dengan rasa kasih sayang, rendah diri dan sentiasa memilih untuk berfikiran baik pada setiap manusia dan keadaan.

Halaman
12
BERITATERKAIT
 • Ikuti kami di
  KOMENTAR

  BERITA TERKINI

  berita POPULER

  © 2023 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
  All Right Reserved